top of page

תעודת חיים משותפים ללהט"ב- הבחירה הנכונה

בישראל של 2019 חי ציבור שלם של אזרחים ואזרחיות שלא ניתנת לו מהמדינה אף דרך חוקית לקבל הכרה חוקית בזוגיות. מצב אבסורדי שכזה מדגיש את הצורך המהותי להעניק אלטרנטיבה אזרחית הולמת למסד את היחסים שלא דרך הרבנות, אותה דרישה שעולה גם מצד זוגות הטרוסקסואלים שמאסו בממסד הרבנות ושבוחרים מתוך השקפה להינשא בדרך אישית משלהם, או לא להינשא ופשוט לחיות את חייהם יחד, ובכך מוכיחים שהחתונה ההלכתית כבר איננה ברירת המחדל של זוגות בישראל. בדיוק לשם כך נועדה תעודת החיים המשותפים ללהט"ב- מיזם משותף שהושק לפני כחודש ביוזמה משותפת של ארגון הוויה (ישראל חופשית) והאגודה למען הלהט"ב.


למעשה, רעיון התעודה איננו חדש. ארגון הוויה השיק תעודת חיים משותפים כבר ביוני 2016 עבור זוגות חד מיניים ודו מיניים כאחד, ומאז כבר מאות זוגות הנפיקו אותה במקביל לחתימה על תצהיר חיים משותפים. אם כך, עולה השאלה הלגיטימית- מדוע יש צורך בתעודת ייחודית עבור זוגות מקהילה הגאה? ראשית, הכנסות התעודה הולכות לקידום מאבק הקהילה ולפעילות האגודה וישראל חופשית. מעבר לכך, בנוסף לקריאה הכוללת לנישואים חוקיים שלא דרך הרבנות, יש בצעד שכזה עליית מדרגה במאבק הלהט"בי לשוויון זכויות ולאפשרות החוקית של הציבור הלהט"בי להינשא. כאמור, המצב הנוכחי טומן בחובו בעייתיות חמורה עוד יותר עבור קהילת הלהט"ב, משום שבניגוד לאלו שבוחרים ובוחרות בנישואים אזרחיים מבחינה אידאולוגית, חברי הקהילה לא מקבלים כיום אף דרך חוקית להינשא. לאור כך עולה הצורך לחדד ולמקד את האקט המחאתי, כאשר המטרה בתעודה ייחודית שכזו היא לעודד את חברי וחברות הקהילה לקבוע עובדות בשטח ולהעלות את המודעות לנושא הלהט"ב בפרט. ועדיין- אין ספק שהמאבק הכולל לנישואים אזרחיים, בין אם לזוגות מהקהילה ובין אם לא, הוא משותף.




“זהו רק צעד אחד במאבק" מספרת ענבר מארגון הוויה, "אין ספק שזהו לא היעד, ואנחנו נמשיך במאבק עד שתהיה חלופה אזרחית ראויה וחוקית לנישואים ההלכתיים. אך בכל זאת, התעודה הזו מהווה הצהרה נחרצת לכך שזוגות בישראל דורשים דרך אחרת למסד את הקשר ביניהם". זו בעצם הצורה החלופית המקסימלית שמתאפשרת כיום מבחינה חוקית למיסוד זוגיות חד-מינית. מבחינה סימבולית, צעד שכזה יכול להיות שווה ערך לחתונה לכל עניין ודבר, וזוגות מסוימים אף רואים במעמד ההנפקה מין טקס משל עצמו.

מה שחשוב לא פחות הוא האמירה המחאתית שיש בצעד שכזה. "מי שהפך את החתונות לעניין פוליטי, מקבל כעת את החתונות בתור אקטיביזם" טוענת ענבר, "ככה נראה מאבק- החתונה הפכה לאקט מחאתי ולצורת מאבק יצירתית". הבחירה לא לשבת בחיבוק ידיים ולא לקבל את המציאות כפי שהיא, אלא ליצור בעצמנו ובשביל עצמנו דרך למסד את היחסים, אם תרצה המדינה ואם לא, היא צעד חשוב בדרך לשוויון ולאפשרות החוקית שלנו, בני ובנות זוג מהציבור הלהט"בי, להתחתן מבחינה חוקית.


חשוב להדגיש שמעבר להיותה אקט מחאתי, יש חשיבות מהותית לתוקף שנותנת תעודה שכזו עבור בני או בנות הזוג. "משמעות התעודה היא שאתם.ן מקיימים.ות חיים משותפים ושאתם.ן זוג לכל דבר, בעוד שהמסגרת המשפטית מנותקת מהרבנות." מספרת רחלי מהמחלקה המשפטית של האגודה. "חתימה על תצהיר חיים משותפים נעשית בליווי עו"ד מוסמך ומעניקה לזוג סטטוס משפטי של "ידועים בציבור". התעודה מוכרת בחלק מהמשרדים ומהגופים הממשלתיים כמו מחיר למשתכן וביטוח לאומי, ותשרת אתכם.ן בהליכים אל מול רשויות ובתי עסק (בנקים, בתי ספר, גני ילדים וכד') במטרה להוכיח שאתם.ן זוג למרות שבתעודות הזהות אינכם.ן רשומים.ות כנשואים.ות."


אמנם קיימות דרכים חלופיות להשיג סטטוס של "ידועים בציבור", אך מעבר לעובדה שהן יקרות יותר משמעותית, הכסף לא הולך לקידום המאבק אלא לכיסים פרטיים. התוקף החוקי אמנם תלוי בשאלה האם הגוף עצמו מכיר בסטטוס של "ידועים בציבור", כאשר הגמישות והנכונות משתנה מגוף אחד לאחר, אך עם הזמן המודעות מחלחלת ומתעצמת, כך שעוד ועוד גופים בכך, והרשימה שלהם מתעדכנת מיום ליום. היחידה המשפטית אף מלווה זוגות לאחר החתימה, ובמידה ואלו נתקלים בקשיים אל מול גוף כזה או אחר, מתערבת היחידה במטרה לפתור זאת. תצהיר משפטי שכזה הוא למעשה הדרך המקסימלית עבור זוג להט"בי לקבל הכרה בזוגיות מגופי המדינה וכדי לקצר בירוקרטיה. המשמעות היא שהאלטרנטיבה כיום עבור זוג חד-מיני היא להישאר ללא שום עוגן חוקי לזוגיות, ואין ספק שזה לא עדיף.


הגיע הזמן למעשים! זו הדרך שלנו להבהיר חד וחלק- הזוגיות שלנו לא שווה פחות. לא נסכים שיתייחסו אליה כך ולא נעצור עד שהחוק יכיר בכך באופן מלא. עד אז נמשיך להינשא ולמסד את האהבה שלנו בכל צורה שתתאפשר, בין אם ירצו ובין אם לא.


אז איך מנפיקים תעודה? לחצו כאן, או שלחו מייל לכתובת legal@havaya.info ונחזור אליכם תוך שני ימי עבודה על מנת לתאם פגישת ייעוץ בנוכחות עו"ד במהלכה תחתמו על התצהיר ותנפיקו תעודה.




Comments


bottom of page