top of page

האם אפשר להתחתן בקפריסין?


אז מה בעצם המצב החוקי של זוגות להט"בים בארץ?

זוגות להט"בים אינם מוכרים כזוגות נשואים בארץ. אם הם מתחתנים בחו”ל במדינה אשר נישואים חד מיניים בה הם חוקיים והמדינה מאפשרת גם לזוג בו שניהם אינם אזרחי אותה המדינה להינשא אז הם יכולים לחזור ארצה ולהירשם במרשם האוכלוסין ובתעודת הזהות כזוג נשוי, אך לרישום הזה אין תוקף חוקי. עד לפני מספר שנים לא רב אפילו הרישום החלקי הזה לא נעשה אך משרד הפנים קיבל הוראה מבית המשפט המחייב אותם לרישום הזה.





הסכמי ברית זוגיות, הסכם זוגיות ודומים

אפשר להחליט להשאר לא נשואים ולקבל מעמד של ידועים בציבור. הבעיה עם ההחלטה הזו היא שמעמד ידועים בציבור הוא מעמד לא לגמרי ברור. בניגוד לחתונה שבה יש תאריך, טקס ומסמכים קובעים – כל ההגדרות האלו חסרות כאשר מדובר בידועים בציבור ולמעשה חובת ההוכחה היא על בני הזוג.

מה יכול לעזור במקרה הזה? קיום טקס חתונה כלשהו, חתימה על הסכם חיים משותפים (בדומה לכתובה) – כל אלו מעידים שאכן מדובר בזוג המנהל את חייו כזוג נשוי ויכולים לעזור בחובת ההוכחה. ישנן עמותות וחברות המתמחות במתן שירותי הסכם זוגיות, למשל האגודה למען הלהט"ב יחד עם "הוויה" השיקו את תעודת חיים המשותפים לקהילה הגאה. הסכם כזה יכול להוות עדות תומכת בסטאטוס ידועים בציבור ולפתור מחלוקות, בעיקר כספיות, שעלולות לעלות במקרה של פרידה.


אז עכשיו כשסיכמנו שלטקס יש מקום חשוב – איך הוא יראה? מה הוא יכלול?

טקס החתונה מהווה עדות לכך שבנות או בני הזוג חיים יחד כזוג ומוכרים על ידי המשפחה והקהילה הסובבת אותם, ואכן, כ-76% מאזרחי ישראל תומכים בקיום נישואים גאים, למרות התנגדות בתי הדין הרבניים. לטקס עוצמה הן כעדות לסטאטוס המשפחתי והן כהצהרת כוונות בפני המשפחה, החברים וכמובן אחת מול השניה.


האם זוגות להט"בים יכולים להתחתן בקפריסין?

יש כיום כעשרים ושש מדינות בהן זוגות חד מיניים מורשים להינשא, מספר הגדל מדי שנה. רב המדינות הללו דורשות כי לפחות אחד מבנות או בני הזוג יהיו אזרחים של אותה המדינה. במדינות אלו, זוג ישראלי להט"ב לא יוכל להתחתן. המדינות היחידות המכירות בנישואים גאים וגם מאפשרות לאזרחים זרים להתחתן דרכן הן דנמרק, פורטוגל, קנדה, ארה”ב ואנגליה. רצוי לבדוק מראש שבמדינה בה בוחרים להתחתן אפשר יהיה גם להתגרש במידת הצורך. ישנן מדינות דוגמת קנדה המאפשרת לזוגות שאינם אזרחים בה להתחתן אבל לא להתגרש.

בקפריסין לא ניתן לקבל תעודת נישואין כזוג נשוי, אבל קפריסין כן מכירה באיחוד אזרחי של בני זוג מאותו המין ושמחה להעניק תעודה זו גם לבני זוג להט"בים שאינם אזרחים קפריסאים. המשמעות היא שהתעודה והטקס יהוו הוכחה ותמיכה במעמד ידועים בציבור אבל לא תהיו רשומים בתעודת הזהות כנשואים.


מה נדרש לעשות על מנת להתחתן בחתונה גאה בקפריסין?

רב התהליך המקדים זהה לתהליך שעל זוג שאינו להט"ב לעבור, השוני הוא בעיקר באנשים אליהם יש לפנות בקפריסין ובתעודה אותה מקבלים בסוף התהליך. כמו כל זוג, על שני בני הזוג להוציא אישורים רשמיים המעידים שהם רווקים. אישורים כאלו אפשר להוציא דרך האינטרנט בחינם מרשם האוכלוסין כאן. במידה ואחד מהם (או שניהם) גרושות, גרושים, אלמנות או אלמנים – צריך להשיג גם תעודות גירושין ופטירה. אם מישהו שינה את שמו – צריך להוציא אישור רשמי על שינוי שם. באיחוד אזרחי נדרשים בני הזוג להביא בנוסף על מסמכים אלו גם תצהיר משפטי רשמי על כך שאינם נשואים או מקושרים לאדם אחר.

אחרי השגת כל האישורים הללו, צריך לדאוג לתרגם אותם לאנגלית, לקבל אישור נוטריוני שמעיד שהתרגום זהה למקור ולהחתים אותם בחותמת אפוסטיל שנותנת להם תוקף בינלאומי. אפשר כאן להוזיל עלויות על ידי איחוד המטלות הללו ופנייה לשירות תרגום, אישור וחתימת המסמכים כחלק מבקשה קבוצתית.

גם בהזמנת חבילה, טיסה או מלון אין למעשה הבדל כלל בין בני זוג להט"בים ואחרים, השוני מתמקד באנשי הקשר מולם יש להגיש את הבקשה לאיחוד אזרחי ואת המסמכים שאותם יש למלא. את המסמכים הדרושים אפשר למצוא כאן. הטקס עצמו נערך במשרדי הרשם בעירייה שבה תבחרו וגם כאן רצוי לשריין מראש את התאריך.


שימו לב שהחתימה והטקס אינם מתבצעים בחדרים הייעודיים לחתונות אזרחיות ואם אתם מתכננים על אורחים כדאי לתאם ולוודא מראש כי לעירייה שבה בחרתם אין בעיה עם הנושא הזה.



הכתבה נכתבה ע"י אתר free-wedding.info

לפרטים נוספים על חתונה גאה בקפריסין ניתן למצוא בלינק הבא: חתונה גאה בקפריסין

ניתן ליצור בטלפון: 051-55-44-300

או במייל free2wedding@gmail.com

bottom of page