top of page

דיני משפחה



הקמת זוגיות

קיים בלבול רב מאחר ואין תקנות או חוקים מסודרים ההתבססות היא על הלכות שנפסקו בביהמ"ש, על כן אנשים נאלצים מחויבים לקחת אחריות ולחתום על הסכמים אשר יגנו עליהם ,על הזוגיות שלהם ועל הזכויות שלהם.

כיום, המדינה לא מאשרת נישואים אזרחיים בכלל ובפרט נישואים חד מיניים. ניתן להנשא בחו"ל במספר מצומצם של מדינות ולאחר מכן להרשם במשרד הפנים כנשואים. יש לציין כי המדינה מאפשרת את הרישום של הנישואים אך לא מכירה בקיומם.


איך אפשר להיות ידועים בציבור?

אין סטטוס של ידועים בציבור, כלומר אין איזשהו הגדרה או חוק מסודר. כפי שנאמר מתבססים על הלכות שנפסקו בבימ"ש, בפסיקה אחת ידועים בציבור הוגדרו כאלה שגרים ביחד כשנתיים, בפסיקה אחרת חצי שנה ויש אף פסיקה מרחיקת לכת בה נקבע כי על אף שזוג לא גר ביחד הם הוגדרו כידועים בציבור. ידועים בציבור אמורים לעמוד בשני תנאים עיקריים , האחד זה קשר רומנטי ורציני והתנאי השני ניהול משק בית משותף.


מה הזכויות כשנפרדים?

בני זוג ,במהלך חייהם המשותפים, צוברים יחד זכויות וחובות כגון קרנות השתלמות, פנסיה, כספים, חובות וכיוצ"ב. כאשר נפרדים בודקים כמה כל אחד צבר ועושים איזון בין הצדדים מיום תחילת הקשר ועד לסיומו. כאשר הזוג נשוי כדת משה זה יותר פשוט מכיוון שיש תעודת נישואים כלומר יש תאריך התחלת קשר וסוף הקשר שזה הגט.

כשמדובר בידועים בציבור המצב יותר מורכב משום שקשה להגדיר את ההתחלת הקשר ואת סופו. בפרידה בן הזוג שצבר יותר ינסה להראות שהזוגיות הייתה קצרה יותר כדי לחלוק פחות ברכוש שנצבר ואילו הצד השני ינסה להראות זוגיות ארוכה יותר. לכן חשוב לעשות הסכם מסודר בו רשום מה התאריך בו התחילה הזוגיות, לרשום איך מתנהלים מבחינה כלכלית, כמה כל אחד יפקיד האם זה יהיה חשבון משותף? מה קורה עם כספים או נכסים שיש לפני שאנחנו ידועים בציבור? אלו שאלות שקשה להכריע בהם בבית משפט. לכן חשוב לעגן את הזוגיות בהסכם או לפחות ציר זמן מתי התחיל ומתי נגמר הקשר.


הצהרת זוגיות חייבת להיות דרך ביהמ"ש ?

לא, יש דרך נוספת על הצהרת ידועים בציבור - ביטוח לאומי. ידרשו מהזוג מסמכים כמו חשבונות חשמל ומים , חוזה שכירות ועוד במטרה לראות שאכן מדובר בזוג שמנהל משק בית משותף, לאחר מכן ביטוח לאומי שולח מסמך שמכריז על הזוג כידועים בציבור.


איך ואיפה מתקיים הליך הנישואים?

מי שמעוניין להתחתן ורוצה להיות רשום כנשוי יש אפשרות להתחתן בחו"ל ב-26 מדינות שמאפשרות נישואים חד מיניים לא בכולם זוג ישראלים יכולים, לדוגמא צרפת או ספרד אחד מבני הזג חייב להיות אזרח של אותה מדינה. ניתן להינשא בארה"ב, בקנדה, פורטוגל ודנמרק. בדנמרק נכנסים לאתר העירייה נרשמים ואחרי מספר שבועות מזמנים את הזוג להינשא. מחתימים נוטריון ואפוסטיל (כשמעבירים מסמכים בין 2 מדינות שמישהו ירשום אותי צריך חותמת של אפוסטיל. אפשר לקבל בשגרירויות ונציגויות). הם מגיעים עם תעודת הנישואים למשרד הפנים אשר מחויב לרשום אותם כנשואים, זאת בעקבות הכרעת בגץ שחייב את משרד הפנים לרשום כנשואים (בג"צ בן ארי). למשרד הפנים אין שיקול דעת. הוא רישומי בלבד. מ2005 כל זוג שמתחתן בחו"ל נרשם בישראל כנשוי. ישראל מאפשרת רישום נישואים כאלה אך היא לא מכירה ממש בקיומם. הם עדיין נחשבים כידועים בציבור מבחינת המדינה .


מה הזכויות שמגיעות לזוג נשוי או ידוע בציבור?

מבחינת דיור יש זכאות אם עושים את הליך ההכרה דרך לאומי בת הזוג של יולדת זכאית לשמש בחופשת לידה ולהנות מדמי הלידה כנ"ל גם לזוגות שיאמצו מחו"ל. זכאים לקצבת שארים במקרה בו אחד מבני הזוג נפטר זכאי לקצבת שארים. הסכם ממון או הסכם חיים משותפים הינו הסכם חשוב מאוד מכיוון שהוא מתעד את הרגע שבו מכוננים את הזוגיות ולכן חשוב לגשת לעורך דין כשרואים שהקשר נהיה רציני.


מה קורה כשנפרדים?

מסיימים את הזוגיות באותה דרך שיסדתי אותה, אם עשיתי מסמך מול עורך דין או מול נוטריון או ביטוח לאומי צריך להסדיר ולבטל אותם מול אותו גורם. במידה והתחתנו הליך הגירושים טומן בחובו ענייניים משפטים ולכן יש מדינות שלא מוכנות לטפל בהליכי הגירושים אולם אפשר להגיש בקשה לבית משפט לקבלת צו שיורה למשרד הרישום על הסרת הסטטוס שלנו כנשואים. מן הסתם לא ניגשים לרבנות.


במידה והתחתנו בחו"ל האם עדיין צריך איזשהו מסמך?

הסכם ממון מגן על הממון שכל אחד הביא לקשר או צבר במהלך הקשר והוא לא רוצה לחלוק אותו עם הצד השני.


בטופס ההצהרה דרך ביטוח לאומי יש לבחור עקרת בית, האם זה משנה ?

יש לזה משמעות עדיף לרשום את מי שמשתכרת יותר.


בתור זוג צעיר מה עדיף לעשות? להתחתן, להיות ידועים בציבור?

כל עוד מסדירים את המערכת יחסים במסמך או הסכם ואתם מוגנים אין באמת הבדל. חשוב להירשם במשרד הפנים. יש פרויקט באגודה של תעודת ידועים בציבור במקום כל פעם להציג טפסים או להסביר את הדברים.


מה קורה אם בן הזוג נפטר ולא הגדירו את הזוגיות?

אם אחד מבני הזוג נפטר בן הזוג שנותר בחיים יכול לבקש הכרה בבן זוג שנפטר בצורה רטרואקטיבית ולקבל את קצבת השארים שלו מביטוח לאומי ומחברות הביטוח (בהתאם לפוליסה ולמדניות של חברת הביטוח).

חשוב לציין יש מספר פנסיות ותיקות שלא מכירות בכך ולכן חשוב לרשום במוטב את שם בן הזוג או לבדוק בפוליסות שאתם חתומים עליו איך הדבר מתנהל מול אותה חברה.


האם חשוב לעדכן את הכתובת מגורים לאחר שמוגדרים כנשואים ?

כן, חשוב לעדכן כתובות מגורים.


הקמת המשפחה הלכה למעשה

מהן הדרכים להקמת משפחה?

גברים יכולים להקים משפחה דרך פונדקאות בחו"ל , ההליך מאוד יקר כ -500,000 ₪. אפשרות נוספת היא הורות משותפת. הליך הפונדקאות הינו הליך ארוך ומצריך השקעה של כסף, לעיתים בתהליך הזה הזוג נפרד ולכן חשוב להסדיר את המקרים האלה ולדבר עליהם לפני, לעשות הסכם הורות משותפת.

מבחינת נשים הן יכולות לרכוש תרומות זרע דרך בנק הזרע ולהקים עם בת הזוג משפחה, בת הזוג שלא ילדה צריכה לפנות לבית המשפט ולבקש צו הורות מבית משפט. חוק הפונדקאות בארץ תוקן ומאפשר לנשים יחידניות להשתמש בפונדקאית.

מבחינת אימהות חשוב להבין שהרחבת המשפחה צריכות להתכונן ולאסוף מסמכים עוד בטרם הכניסה להריון (רישום שתיהן בחברת חשמל, מים, ארנונה וכו') כדי שבבוא היום יהיה אפשר להראות שיש זוגיות יציבה וארוכה (לפחות 18 חודשים בטרם הכניסה להריון) ולקבל צו הורות. הסכם שכירות ביחד, עירייה, בנק זרע לפתוח יחד תיק שמירת מנות מאותו תורם ולוודא שיש מסמך אישור על כך. תמונות של בנות הזוג עם משפחה מורחבת ועוד. להראות עדויות לקשר. בזמן שהבדיקות וההפריה בוצעה חשוב להביא אישור ממשרד הבריאות שהתרומה היא אנונימית. שאין אבא ברקע .


מה התנאים להגשת צו הורות?

כדי להגיש בקשה לצו הורות צריך להיות מעל בני 21 ובזוגיות של מעל 18 חודשים חתימה על תצהיר של העדר עבירות מין או עבריות פליליות, עו"ד מצרף מסמכים וכותב את סיפור הזוגיות לביה"ש מעביר את זה לשירות למען הילד, העו"ס קוראת את הבקשה ושולחת לביה"ש אם משרד הרווחה מתערב בתהליך או לא. בעיקרון משרד הרווחה לא מתערב אלא אם כן מתרשם שההיכרות לא חזקה יבוצע תסקיר ע"י עו"ס בו יומלץ אם יקבלו צו הורות או לא או שיופנו להליך אימוץ. עם קבלת הצו מגיעה האם הלא ביולוגית למשרד הפנים ונרשמת כאמא של התינוק.

צו הורות ניתן בתחולה רטרואקטיבית החל מיום הלידה.


האם ניתן להגיש צו הורות על עובר?

כיום ניתן להגיש צו הורות 60 ימים לפני הלידה אך לא ניתן לקבל צו הורות על עובר , רק לאחר הלידה ינתן הצו (בתנאי שהאמהות עמדו בכל התנאים).

האם משרד הפנים יכול לסרב אימהות אם יש להן צו הורות? בעיקרון לא, אבל יש לפעמים מקרים שמשרד הפנים מקשה בלי סמכות אמיתית הוא חייב לרשום כשיש צו הורות.


האם צריך להיות עם אותו שם משפחה כאשר מבקשים צו הורות?

ביהמ"ש מסתכל על העדויות שצירפו, לא חייב שהם יהיו בעלי אותו שם משפחה אבל זאת נקודה שמוסיפה לקשר הזה אשר מראה את החוזק ואת הרצינות שלו. אולם, אפשר לקבל צו הורות גם בלי שם המשפחה.


האם הילד מוגדר כילד רגיל מבחינת זכויות ?

מבחינת המדינה ההתייחסות היא כמו לילד להורים שנישאו כדת משה, יש לילד את אותן זכויות .


מה הקריטריונים שבוחנים כשמדובר בתשלום דמי מזונות ?

מבחינת הקריטריונים שבוחנים הם זמני השהייה של הילד עם כל אחד מההורים ופערי ההשתכרות ביניהם.


למה חשוב לעשות הסכם הורות משותפת ומה צריך להיות רשום בהסכם?

בהורות משותפת חשוב מאוד לעשות הסכם ולהסדיר את הדברים כדי לא להגיע חלילה לבתי משפט מומלץ להגיע לגישור או מטפלת לדבר על הדברים מי נמצא בחדר לידה, מה קורה אם יש קליטה של 2 עוברים, שם משפחה, ברית מילה, מגורים ועוד. בנוסף חשוב לדבר על העלויות כמו גן לילד, חוגים, חשבון משותף ומשם יתנהל החשבונות של הילד. הסכמי הורות יוצרים שקט יודעים מה הציפיה של כל אחד ויודעים איך נושאים שנינו בהוצאות של הילד אם צצים מקרים שלא חשבנו עליהם לפני חשוב לרשום בהסכם שבמידה ויש מחלקות לנסות לפתור קודם כל מחוץ לכותלי בית המשפט, להיעזר במטפלת או מגשרת. כדאי לציין בין הצדדים שאין ביניהם זוגיות, ואין להם שיתוף כלכלי חברו יחד נטו להקים משפחה ולכן חשוב לציין את זה.


מה קורה כאשר אחד מבני הזוג נפטר?

ההורים הם האפוטרופסיים הטבעיים של הילד, כאשר מישהו נפטר הניהול של הכספים עוברת לבן זוג השני שנשאר בחיים ולכן חשוב להכין צוואה ולהשאיר את העיזבון לבן משפחה שיטפל בכסף עד שהילד מגיע לגיל 18.



כתיבה: מור וקרט

הגהה: עו"ד שגית הוט ארגמן



bottom of page